tisdag 4 augusti 2015

Trådlös TV?

Vi har fått en del frågor som handlar om möjligheten att trådlöst överföra TV-signal. 

Det finns ett antal olika tekniker för att överföra TV-signaler och det finns som vanligt för- och nackdelar med alla. Samfälligheten kommer att tillhandahålla kabel-TV, både analogt och digitalt (DVB-C). Det innebär att man kan se digital TV om man har programkort samt en digitalbox men även analog TV på flera TV-apparater utan digitalbox (och utan extra kostnader). Dock krävs i normalfallet en koaxialkabel till varje TV. 

IP-TV som är en annan teknik för TV-distribution innebär en dataöverföring av signalen som fungerar att skicka t.ex. via Wi-Fi, det kräver en mottagare samt box till varje TV vilket ökar kostnaderna rejält. IP-TV är den teknik som Telia erbjuder i Öppen Fiber, men detta är alltså inget som ingår i samfällighetsföreningens avtal. Dock går det för enskild fastighetsägare att köpa till IPTV via Ownit/Canal Digital som en tilläggstjänst.

Om man önskar överföra TV-signalen trådlöst finns det teknik för detta. sk. AV-link, det fungerar för att överföra trådlöst men bildkvaliteten blir lidande. Efter att ha frågat runt bland många i branschen är det tydligt att för att få fullgod kvalitet bör man dra kabel. Det kan också vara en god idé att se över sina gamla kablar så att de håller måttet, en kedja är ju som bekant inte starkare än dess svagaste länk och Cable Quick ansvarar endast för att fullgod signal avlämnas vid uttaget i tjänstefördelaren.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar