Följ via e-post

Installation

Entreprenören väljer den ”enklaste” vägen in, vilket innebär att man i möjligaste mån undviker hårdgjorda ytor såsom asfalt och stenläggningar. Det finns möjlighet att påverka var fibern ska grävas in, men eventuella extrakostnader som detta innebär står fastighetsägaren själv för. Installationstiden är beräknad till cirka 10 veckor från det grävningarna kan starta vilket förutsätter att kommunen beviljar grävtillstånd. Inne i huset finns möjlighet att bestämma var tjänstefördelaren ska placeras. Det som ingår utan extra kostnad är placering i anslutning till där fibern kommer in i huset. Det krävs ett eluttag i närheten av tjänstefördelaren. Önskar man tjänstefördelaren på annan plats i huset så går det att beställa detta från Cable Quick mot tilläggskostnad. Tjänstefördelaren som installeras är av märket Inteno och modell EG300. Via dess integrerade trådlösa antenner, som är utav AC-standard (IEEE 802.11AC) samt kompatibel med N-Standarden (IEEE 802.11n). 

Notera att din egna trådlösa utrustning, d.v.s. exempelvis datorer och surfplattors trådlösa nätverkskort även avgör vilken hastighet du kan förväntas få ut trådlöst. Eventuella störningar på de trådlösa frekvenserna samt hinder såsom t.ex. väggar även kan påverka både hastighet och signalstyrka.

OBS! Tjänstefördelaren tillhör fastigheten och ska lämnas kvar i fastigheten vid eventuell flytt.
Från vänster, WAN (används ej), 4 x LAN, port 1 och 2 används för data, port 3 och 4 för IPTV (ej aktuellt i samfällighetens standardutbud), 2 x USB (används ej) DC-adapter, 2 x telefoni, nederst till vänster uttag för kabel-TV (koaxial)2 kommentarer:

  1. Vi som gräver själv. Kommer det att monteras en kopplingsbox på faseden innan man går vidare in i huset? /Nolte

    SvaraRadera
  2. Det kan vara så att installatören gör bedömningen att det är nödvändigt, dock är tanken att fibern går "intakt" hela vägen fram till tjänstefördelaren. Vid genomföringen genom yttervägg kommer de att borra inifrån i 45 graders vinkel nedåt. På fasaden kommer fibern att skyddas av en U-formad plåtprofil. /andreas

    SvaraRadera